Sensomotorinen kuntoutus on yliaktiivisesti tai epätarkoituksenmukaisesti toimivien aistien hoitomenetelmä. Siinä tutkitaan ja hoidetaan kuulo- ja tasapainoaistia, silmien motoriikkaa sekä visuaalista hahmottamista sekä kartoitetaan ja hoidetaan refleksijärjestelmää toimimaan tarkoituksenmukaisesti.
Sensomotorisesta kuntoutuksesta hyötyvät ne, joilla aistien epätarkoituksenmukainen toiminta aiheuttaa ongelmia, esim. oppimis- tai keskittymisvaikeuksista kärsivät, puhe- ja äänihäiriöiset, motorisista ongelmista tai aistiyliherkkyyksistä kärsivät. Diagnoosit voivat olla mm: lukivaikeus, dysleksia, MBD, ADD, ADHD, dysfasia, autismi, asberger, kehitysviive, kehitysvamma tai käytöshäiriö. Vastaanotolle voi tulla myös ilman diagnoosia.
Käytännössä aistitoiminnan ongelmat saattavat vaikuttaa esimerkiksi seuraavalla tavoin:
Sensomotorisesta kuntoutuksesta on kahden vuosikymmenen ajalta pohjoismaissa useiden tuhansien sekä Suomestakin jo yli 10 vuoden ajalta useiden satojen dokumentoitujen hoitotulosten näyttö.
Sensomotorinen kuntoutus perustuu laaja-alaiseen lähestymiseen aistitoimintojen sekä sen taustalla olevien fysiologisten ongelmien tutkimiseen ja hoitamiseen. Yhteistä näille ongelmille on, että ne häiritsevät motoriikkaa, oppimis- ja keskittymiskykyä tai aiheuttavat aistiyliherkkyyksiä.
Neurofysiologiset tutkimukset:
Tutkimusten perusteella asiakkaalle suunnitellaan yksilöllinen päivittäin tehtävä sensomotorinen harjoitusohjelma. Perustutkimuksen lisäksi tarvitaan 3-4 kontrollitutkimusta 2-3:n kk:n välein. Kokonaishoitoaika 9-12 kk.
Harjoitusohjelma parantaa mm.
Myös vuorovaikutuksen ja käyttäytymisen ongelmat lievenevät tai poistuvat kokonaan.
Kuvauksen sensomotorisesta kuntoutuksesta laatinut Veli Laurinsalo,
Suur-Helsingin Sensomotorinen Keskus,
puh (09) 484 644
www.thalamusoy.com