Hankitaan ongelma

Jos aivojen vireystaso on alhainen, aivot alkavat etsiä tapoja lisätä omaa toimintaansa. Olemalla ärtynyt, poissa tolaltaan, vihainen tai kielteinen vaikutamme välittömän kiihottavasti aivoihimme. Aina kun olemme järkyttyneitä, kehomme tuottaa suurempia adrenaalimääriä. Tämä lisää sydämen lyöntitiheyttä, nostaa verenpainetta, aiheuttaa lihasjännitystä ja nostaa siten vireystilaa. Monet AD/HD-henkilöt nokkivat toisia saadakseen heidät kimpaantumaan, pois tolaltaan tai raivostumaan. Monet Amenin potilaat ovat kertoneet olevansa kyllästyneitä jatkuviin perheongelmiin.

 • "Olen kyllästynyt jatkuvasti riitelemään veljeni kanssa (siskoni, äitini, isäni, tyttäreni, jne.)."
 • "Miksi sama mylläkkä jatkuu aina vaan?"
 • "Eikö hän voi elää sovussa muiden kanssa?"
 • "Pitääkö hänen aina tapella?"
 • "Hänellä pitää olla aina jokin ongelma!"
 • Esimerkkitapauksia

  Äiti ja 16-vuotias tytär

  Äiti ja 16-vuotias tytär taistelivat jatkuvasti. Riidanaiheeksi kävi mikä tahansa: kotiaresti, vaatteet, musiikki, äänensävy - mikä tahansa. Perhe tuli terapeutin luo tytön kouluongelmien takia. Terapeutti pani merkille, miten äiti ja tytär haastoivat toisiaan koko alkuhaastattelun ajan.

  Keskustelun sävy heidän välillään oli riidanhaluista, toisiaan ärsyttävää ja lähellä räjähdyspistettä. Isä kertoi väsyneenä, että sellaista kommunikointi on kotonakin. Kaikesta syntyy riita. Kaikesta tehdään ongelma. Molemmat pitävät kiinni omasta kannastaan eikä kumpikaan anna tuumaakaan periksi. Aivan kuin heidän olisi pakko ärsyttää toisiaan. "Inhottaa mennä kotiin, kun tietää joutuvansa kuuntelemmaan heidän taisteluaan", totesi isä lopuksi.

  Arvionnin perusteella tyttärellä diagnosointiin ylikeskittyvä ADHD (kouluongelmia, tarkkaamattomuutta, rauhattomuutta ja vastustavaa sekä välttelevää käytöstä). Myös äiti sai saman diagnoosin. Hän oli kasvanut alkoholistiperheessä, alisuoriutunut koulussa, valittanut energian puutetta, epäjärjestelmällisyyttä, tehtävien siirtämistaipumusta ja unohteluaan.

  Kun molempien ylikeskittyvää ADHD:ta hoidettiin, jännite heidän välillään väheni huomattavasti. Riitoja ei enää tarvittu. Kaikki viihtyivät kotona paremmin eivätkä olleet niin stressaantuneita.


  Sivu luotu 22.4.2009/RK. Päivitetty 13.8.2010/RK