Lyödäänkö vetoa, niin saan sut huutamaan tai lyömään itseäni !

Tämä peli muistuttaa paljon Hankitaan ongelma -peliä.

Monet ADHD-henkilöt ovat mestareita saamaan toiset ihmiset kirkumaan, huutamaan ja lyömään. He saavat helposti muut niin tolaltaan, että kontrolli ei enää pidä. Tämä negatiivinen käytös aiheuttaa adrenaalisysäksen, mutta toistuessaan aiheuttaa vakavia seurauksia: parisuhdeongelmia, avioeroja, tappeluita koulussa ja työpaikalla, työttömyyttä ja jopa pahoinpitelyjä. Tämä peli on kuitenkin alitajuista, ei suunniteltua. Näyttää siltä, että ADHD-henkilö aistii lähimmäistensä kaikkein arimmat kohdat ja iskee niihin kunnes toinen räjähtää.

Esimerkkitapauksia

15-vuotias tyttö, Paula

Paulalla oli diagnosoitu inattentiivinen ADHD 12-vuotiaana. Häntä hoidettiin pelkästään lääkityksellä, jota hän nautti satunnaisesti. 15-vuotiaana hän alisuoriutui koulussa. Kotona oli ongelmia vanhempien kanssa. Myös monen opettajan kanssa hän riiteli. Vanhemmat olivat suuttuneet opettajalle, kun tämä oli räjähtänyt luokassa Paulan käytöksen takia. Opettaja ei enää ollut kestänyt Paulan epäkunnioittavaa ja ryöpsähtelevää käytöstä.

Paulan alkuhaastattelun aikana isä itki ja sanoi: "En ikinä olisi uskonut käyttäytyväni siten tai ajattelevani niin kielteisiä ajatuksia omaa tytärtäni kohtaan. Aloin vain huutamaan hänelle, koska hän sanoi niin pahasti. Hän tietää kaikki arat kohtani ja tuntuu kuin hän tahallisesti iskisi niihin. Olen alkanut jopa ymmärtämään joskus, miksi vanhemmat hylkäävät lapsensa. He vaan eivät pysty kohtaamaan lapsensa negatiivisia tunteita, kunnioituksen puutetta ja alituista riitelyä."

Sisarusten taistelu

Terapeutin ohjeita

Jos ADHD-henkilö haluaa elää sovussa toisten ihmisten kanssa, hänen on syytä lopettaa Hankitaan ongelma ja Lyödäänkö vetoa, niin saan sut huutamaan tai lyömään itseäni ! -pelien pelaaminen. Kun ohjaan vanhempia, sisaruksia ja puolisoa reagoimaan vähemmän ja välttämään adrenaliinitarpeen ruokkimista vihastumisella, aluksi ADHD- henkilön käytös tulee pahemmaksi. Mutta jos vanhempi, sisarus tai puoliso pystyy olemaan vihastumatta huonosta käytöksestä huolimatta tarpeeksi pitkän aikaa, niin ristiriitoja hakeva käytös vähenee yleensä huomattavasti. ADHD-henkilöt testaavat kuitenkin aika ajoin läheistensä "syttymisherkkyyttä" käyttäytymällä äärimmäisen ärsyttävästi. Läheisten on syytä olla varuillaan, jotta tilanne ei riistäydy käsistä ja negatiivinen käyttäytyminen saa uudelleen valtaa.


Sivu luotu 22.4.2009/RK. Päivitetty 13.8.2010/RK